05/11/2021

Pusero Kätevä&Tekevä-messujen muotinäytökseen

Seuraavaksi valmistin puseron Kätevä&Tekevä -muotinäytökseen. Pusero kuuluu asukokonaisuuteeni Pesäkallion-tiimin osiossa. Muotinäytöksen jälkeen pusero tulee itselleni käyttövaatteeksi.

Ajatukseni oli tehdä collegepusero, ylijäämäkankaasta tai vanhoja college-vaatteita hyödyntäen ja sitten värjätä paita vihreällä sävyllä. Suunnittelin puseroon pääntielle nappilistan ja etukappaleelle lehtikuvioinnin, mikä tulisi aplikointina. Puserosta tulisi väljä, niin että siinä olisi mukava liikkua ja puuvillacollege olisi myös lämmin ulkoillessa.

Halusin tehdä koko Kätevä&Tekevään tulevan asukokonaisuuden kiertotalouden-periaattein, joten kun sopivaa materiaalia ei löytynyt kierrätyskeskuksista tai yhteistyökumppaneiden ylijäämästä niin piti ruveta miettimään kompromissia. Joko ostaisin uutta college-kangasta tai tekisin puseron jostain muusta materiaalista, mitä olisi saatavana ylijäämänä. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon, ja materiaaliksi löysin kierrätyskeskuksesta ylijäämäpalan vihreää 100% viskoosia.

Puseron luonnos

Piirsin puvun peruskaavan Grafiksella omilla mitoilla ja kuosittelin siitä puseron kaavan. Lisäsin väljyyttä kaavaan kauttaaltaan, muutin muotolaskokset väljyydeksi, laskin hihan olkapäältä alaspäin, lyhensin hihaa, avarsin pääntietä ja lyhensin miehustan pituuden ylälantion yläpuolelle. En tehnyt puserosta protoa puseron väljän mallin vuoksi, vaan käytin isompia saumanvaroja sovitusmuutoksia varten. Sovitusmuutoksia tuli vain hihaan, madalsin pyöriön korkeutta ja loivensin pyöriön kaaria.


Puseron työvaihekuvia

Puseron valmistamisessa oli haasteita. Ylijäämäviskoosia oli vain pieni pala, joten leikkuusuunnitelma oli tehtävä millilleen jotta kangas riittäisi. Kangas ei tästä huolimatta riittänyt pääntien muotokaitaleisiin, joten tein jäljelle jääneistä tilkuista vinokaitaleen pääntien huolittelua varten.
Kangas alkoi myös rispaantumaan reunoista todella voimakkaasti jo heti leikatessa, ja silittäessä silitysraudasta irtosi jotain likaa kankaaseen.
Myöskin aplikointien kanssa tuli ongelma, koska puseron materiaali ei ollutkaan alkuperäisen suunnitelmani mukaista collegea. Toispuoleisesti tehtävä aplikointi teki ohuen vaatteen raskaaksi toiselta puolelta ja jo keskeneräinen pusero valui nuken päällä, niin että aplikoitu puoli puserosta valui helmasta alemmaksi. 


Puseron työvaihekuvia


Puseron työjärjestys:
1. Kiinnitä tukikankaat nappilistoihin ja rannekkeisiin.

2. Huolittele nappilistat toisesta pitkästä reunasta.

3. Kiinnitä nappilistat etukappaleelle, leikkaa auki ja tee tikkaukset.

4. Tee aplikoinnit etukappaleen toiselle puolelle.

5. Ompele olkasaumat, huolittele yhteen.

6. Kiinnitä kaitale pääntielle, tee tikkaukset.

7. Ompele etu- ja takakappaleiden sivusaumat ja samalla myös hihojen sivusaumat, huolittele yhteen.

8. Ompele ompele rannekkeet yhteen lenkiksi, kiinnitä ne hihansuihin. Tee tikkaukset.

9. Ompele helmakäänne.

10. Kiinnitä nepparit.

11. Silitä ja siisti langanpätkät.


Puseron poikkileikkauskuvat:

(Tämä kuva on käsin piirretty, tähän tulee jossain vaiheessa Illustrator-kuva.)



Puseron materiaalitiedot ja hoito-ohje:

Puseron materiaali on ylijäämänä kierrätyskeskuksesta löytynyt kangaspala,
-100%viskoosi (kankaassa oli vielä tallella lappu materiaalitiedosta).
-Aplikointien materiaali on ohutta puuvillasekoitetta, tilkkulaatikosta löytyneitä leikkuujäte paloja.
-Nepparit metallia.




Hintalaskelma:



Oma arvio:

Jouduin tekemään puserossa monessa vaiheessa kompromisseja ja se vaikutti lopputulokseen. Ensimmäinen kompromissi oli materiaalin vaihdos collogesta ohuehkoon viskoosiin.

Viskoosikangasta oli myös niin pieni pala, että huolellisesta leikkuusuunnitelmasta huolimatta siitä ei riittänytkään pääntien muotokaitaleisiin kangasta, vaan pääntien huolittelu piti tehdä vinokaitaleella. (vinokaitaleen sain juuri ja juuri tehtyä leikkuupaloista). Ommellessa en saanut kuitenkaan pääntietä mielestäni tarpeeksi siistiksi vinokaitaleella, purin ja tein sen uudestaan neljä kertaa eikä lopputulos ollut siltikään mielestäni hieno.

Jos tekisin nyt puseron uudestaan, niin tekisin paljon asioita toisella tavalla. Ensinnäkin tekisin puseron alkuperäisen suunnitelman mukaan collegeneuloksesta ja pääntien resorista. 

Aplikoinnit tekivät ohuesta viskoosipaidasta toispuoleisesti raskaan ja mitä luultavammin puran koko aplikoinnin pois muotinäytöksen jälkeen, kun pusero tulee omaan käyttööni.

Pidän kyllä viskoosipaidoista, ja kankaan väri oli juuri se mitä hain, mutta tässä mallissa viskoosi materiaalina ei toimi niin kuin olin suunnitellut. Pidän kuitenkin suunnittelemastani ja kaavoittamastani puseron mallista. Kaavoitus myös onnistui mielestäni hyvin ja selvisin vain pienillä sovitusmuutoksilla.


Kuva muotinäytöksestä, kuvaaja Tapani Nieminen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti