04/11/2021

Housut Kätevä&Tekevä-messujen muotinäytökseen

Seuraava valmistettava vaate oli housut. Nämä housut tulevat myös Kätevä&Tekevä-messujen muotinäytökseen, Pesäkallion tiimiin. Muotinäytöksen jälkeen housut tulevat itselleni käyttövaatteeksi.

Aloitin housujen suunnittelun keräämällä ideoita Pinterestistä. Halusin ehdottomasti tehdä housuihin isot taskut. Mietin samaa toiminnallisuutta kuin farkkutakin kohdalla, luonnossa liikkuessa ei aina ole laukkua mukana ja tarpeelliset tavarat saa hyvin kulkemaan isoissa taskuissa. Suunnittelin lahkeensuihin solmiamisnauhat tai kuminauhakujan, estämään luonnossa liikkuessa esim. oksien menemistä lahkeisiin. Halusin housuihin väljän istuvuuden, niin että housuissa olisi mukava liikkua. 
Myös vyötäröstä tulisi väljä, kuminauhallinen vyötärökaitale ja vyö ilman vetoketjua tai nappikiinnitystä. Mietin myös housujen materiaalivalintaa vaatteen kestävyyden kannalta, ohut kangas olisi ehkä ollut kevyt ja mukava, mutta paksumpi kangas on kestävämpi (myös luonnossa liikkumiseen). Materiaalivalintaan vaikutti tietenkin myös se, että mitä oli saatavana ylijäämänä tai kierrätyskeskuksesta, koska halusin tehdä koko asukokonaisuuden kiertotalouden periaattein.

Ideoita housuihin, kuvalähde Pinterest

Piirsin ensin housun peruskaavan Grafiksella omilla mitoilla. Kuosittelin kaavan: laskin haarakoukkua ja lisäsin vähän väljyyttä kauttaaltaan (jätin myös vyötärön muotolaskokset väljyydeksi), sekä korotin vyötäröä ja lyhensin hieman lahkeenpituutta. Tein kuositellusta housunkaavasta proton lakanakankaasta ja ehkä hieman yllätykseksi housut istuivat täydellisesti eikä sovitusmuutoksia tullut.

Housujen luonnostelua

Housujen työjärjestys:

1.
Ompele taskupussi vyötärölle taskun kaarteeseen, oikeat puolet vastakkain. Tee viistot aukileikkaukset etukappaleen taskun saumanvaroihin. Käännä taskupussi nurjalle ja ompele ulompi taskupussi kiinni siihen, huolittele saumurilla sauma.

2. Ompele takataskuihin käänteet, kiinnitä takataskut takakappaleisiin tikkaamalla.

3. Ompele lahkeiden sivusaumat, huolittele yhteen. Ompele lahkeiden sivusaumat, huolittele yhteen. Ompele haarasauma, huolittele yhteen.

4. Ompele vyötärökaitaleen lyhyet päät yhteen, ompele vyötärökaitale toisesta reunastaan vyötärölle oikeat puolet vastakkain. Tee tikkaus kaitaleen yläreunan taitteen viereen. Ompele kuminauhan päät yhteen ja aseta kuminauha vyötärökaitaleen väliin. Ompele vyötärökaitaleen avoin reuna housujen nurjalle puolelle. Tikkaa kuminauha keskeltä kiinni vyötärökaitaleeseen ja ompele vyötärökaitale kiinni.

5. Valmista vyö ja vyölenkit, kiinnitä vyölenkit housujen vyötärölle. Pujota vyö lenkkeihin.

6. Ompele lahkeensuun käänne ja jätä kuminauhaa varten aukko käänteeseen. Pujota kuminauha ja ompele kuminauhan päät yhteen. Sulje käänteen aukko.

7. Valmista solmiamisnauhat lahkeensuita varten. Ompele nauha kiinni lahkeen sivusaumaan nauhan keskeltä.

8. Silitä ja siisti pois langanpätkät.

Housukankaan leikkuu

Housujen tasokuva ja poikkileikkauskuvat:

(Tämä kuva on käsin piirretty, tähän tulee jossain vaiheessa Illustrator-kuva)


Materiaalitiedot ja hoito-ohje:

Housujen materiaali tuli ylijäämänä muotinäytöksen yhteistyökumppanilta. Tarkkaa materiaalitietoa ei ollut enää saatavilla, mutta arvelisin kankaan olevan puuvilla-polyesteriä.

(Hoito-ohjeen kuva on käsin piirretty, tähän tulee jossain vaiheessa Illustrator-kuva)


Hintalaskelma:


Oma arvio:

Housujen tekeminen onnistui mielestäni hyvin. Etenkin kaavoituksen onnistumisesta olin positiivisen yllättynyt, olen kokenut housun kaavoittamisen aina haastavaksi. Olin alun perin miettinyt tekeväni tummanruskeat housut, mutta ylijäämänä löytyi vain tummanvihreää kangasta. Se ei kuitenkaan loppupelissä ollut huono asia, vaan tummanvihreä kangas näyttikin paremmalta.
Erittäin tyytyväinen olin taskuihin, niistä tuli riittävän isot ja housujen väljä istuvuus on mukava päällä.
Muotinäytöksen jälkeen ehkä poistan lahkeensuista solmiamisnauhat, pelkkä kuminauha lahkeensuussa arkikäytössa toimii paremmin.

Housut muotinäytöksessä, kuvaaja Janita Tuominen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti