Kätevä&Tekevän muotinäytöksen jälkeen aloin suunnittelemaan ensimmäistä asiakastyötäni koulussa. Tarkoitukseni on tämän ammattitutkinnon aikana opetella etenkin miestenvaatteiden kaavoitusta ja valmistusta, koska perustutkintooni ei sisältynyt miestenvaatteita ollenkaan.
Sainkin pian sovittua ensimmäisen asiakkaan ja suunnittelu asiakkaan kanssa aloitettiin kartoittamalla tarpeita ja mittojen otolla. Asiakas kertoi melkein heti haluavansa teettää vaatteet, joita hän on pitkään etsinyt mutta ei ole löytänyt juuri sopivia mistään vaatekaupoista.
Asiakas tarvitsee siistit, mutta rennot vaatteet, joita voisi käyttää sekä etätöissä verkkopalavereissa että myöskin konttorilla ja ehkä myös työmatkoilla.
Paidan tulisi olla mukava päällä, ja sen pitäisi olla myös hieman lämmin. Paidan alle pitäisi mahtua kauluspaita. Paitaan asiakas ei missään nimessä haluaisi mitään printtejä tai koristeita, vaan yksivärinen ja simppelin siisti paita.
Housuissa pitäisi olla paljon taskuja, niin että taskuihin mahtuu kaikki tarvittava, mutta myös niin että ne olisivat sekä mukavat että siistit. Housut tulisi myös olla yksiväriset ilman printtejä tms. Väritoiveina asiakas esitti vihreän, harmaan ja ruskean.
Kuvalähde: Pinterest |
Suunnittelun aluksi selasin Pinterestiä ja mietin asiakkaan tarpeita. Mietin myös materiaaleja ja miten saisin asiakkaan toiveen siististä mutta mukavasta täytettyä. Esitin asiakkaalle muutamia Pinterest-kuvia, ja niiden perusteella päädyimme collegesta tehtävään raglanhihaiseen paitaan, ja reisitaskuhousuihin, missä olisi melko suora lahje, ei slim fit, mutta ei myöskään pussihousu, ja vyötärö olisi hieman väljempi ja vyötärökaitaleessa olisi kuminauha mukavuutta tuomassa.
Piirsin suunnitelman |
Ehdotin asiakkaalle että vaatteet tehtäisiin kestävän kehityksen malliin, ja tämä sopi hänelle hyvin. Niinpä lähdinkin kiertämään kierrätyskeskuksia ja kirpputoreja. Löysin kierrätyskeskuksen askartelunurkasta onnekseni kasan ylijäämäkankaita: reisitaskuhousuihin soveltuvaa kangasta kahta erilaista, sekoitekankaita molemmat, kahdessa eri harmaan sävyssä. Asiakas valitsi tummemman harmaan kankaan. Paitaan löysin juuri sopivan määrän ruskeaa collegea, mikä vaikuttaisi olevan puuvillasekoitetta tai kokonaan puuvillaa.
Tein peruskaavat housuihin ja paitaan asiakkaan mittojen mukaan Grafiksella. Miesten kaavoja en ole koulussa tehtyjen kaavoitusharjoitusten lisäksi koskaan vielä piirtänyt, joten nyt pääsin opettelemaan uutta. Ensin valmistin reisitaskuhousut.
Luonnos reisitaskuhousuista ja raglanhihaisesta collegepaidasta |
Reisitaskuhousut
Kuosittelin käsin housujen Grafisilla tehtyyn peruskaavaan hieman väljyyttä, laskin haarakoukkua ja vyötäröä alaspäin. Vyötärölle lisäsin vielä enemmän väljyyttä muuntamalla vyötärölaskokset väljyydeksi. Vyötärökaitaleeseen tuleva kuminauha kiristäisi väljyyden sopivaksi. Piirsin etukappaleelle vyötärölle taskut ja reisitaskut. Lahkeensuihin tuli myös kaitaleet ja kuminauhakuja.
Proton leikkuuasetelma |
Koska en ollut koskaan aiemmin tehnyt miesten housujen kaavoitusta, tein housuista prototyypin. Prototyyppiin valitsin värivirheellisen pussilakanan ja ehdotin asiakkaalle, että myös protosta tulisi asiakkaalle käyttövaate, niin ettei protoon käytetty kangas menisi hukkaan. Tämä sopi asiakkaalle ja niinpä sovituksen ja kaavamuutosten jälkeen tein protohousuihin hieman muutoksia ja niistä tulee värjäyksen jälkeen asiakkaalle pyjamanhousut.
Protohousujen sovitus |
Proton sovituksessa kaavaan tuli hieman muutoksia, asiakas halusi etutaskuista hieman syvemmät ja etukappaleen kaavaa piti lyhentää lantion kohdalta. Lahkeita myös kavennettiin pikkuisen pohkeiden kohdalta.
Protohousut muunnettuna pyjamanhousuiksi. |
Leikkuuasetelma varsinaisesta housukankaasta |
Tukikankaiden testausta |
Sovitusvalmiit housut |
Reisitaskuhousujen työjärjestys:1. Kiinnitä tukikankaat vyötärökaitaleeseen, litsiin ja taskunläppiin.
Napinläpien testejä. |
Reisitaskuhousujen hoito-ohje:
Kankaan tarkkoja materiaalitietoja ei ollut saatavilla, koska ostin kankaan ylijäämänä kierrätyskeskuksesta. Arvioin kankaan olevan puuvilla-polyesteri sekoitetta.
Konepesu 40-60 asteessa, ei valkaisua.
Rumpukuivaus kielletty, silitys kaksi pistettä, ei kemiallista pesua.
Reisitaskuhousujen hintalaskelma:
Valmiit reisitaskuhousut asiakkaan päällä. |
Tein myös paitaan peruskaavan Grafiksella, ja sitten tulostetun peruskaavan kuosittelin käsin.
Raglanhihan kuosittelua oli onneksi harjoiteltu juuri kaavoituksen tunneilla, ja kaavan kuosittelun periaate oli siksi tuoreessa muistissa. Lisäsin myös kaavaan väljyyttä, hieman pituutta ja laskin resorien leveyksien mukaiset poistot pääntielle ja hihansuihin.
Collegepaidan leikkuuasetelma |
Tasosauman testit. |
Paidan työjärjestys
Paidan hoito-ohje
Arvioin materiaalin olevan puuvilla-polyester sekoitetta.
Konepesu 40-60 astetta, silitys 2 pistettä, ei valkaisua,
Parasta itselleni tässä oli kuitenkin se, että asiakas oli niin tyytyväinen vaatteisiin. Loppusovituksessa ja vaatteiden luovutuksessa asiakas halusi heti ottaa vaatteet käyttöön ja kommentti oli: